logo restauracja sztolnia
Edit Content
logo restauracja sztolnia

Godziny otwarcia

Nasze menu

dania kuchni karkonoskiej

Karkonosze zamieszkiwali górnicy, którzy nie jedli wystawnie, ale za to do syta! Kuchnia była prosta i bazowała na lokalnych składnikach. W 1826 r. Lwówecki aptekarz zebrał ponad 200 przepisów i wydał książkę pt. “Śląska Książka Kucharska”, która niedawno doczekała się tłumaczenia na polski. Między innymi na jej podstawie powstało poniższe menu. Zapraszamy do odkrywania smaku Karkonoszy w Sztolni!

  • Karkonoskie Kyselo 29

    Zupa na bazie suszonych grzybów, zakwasie chlebowym, z dodatkiem kminku oraz jajecznicy. Kiedyś mawiano, że tutejszy chłop wiedział, że jest niedziela, ponieważ 19 raz w tym tygodniu je Kyselo:)

  • pyzdry karkonoskie 53

    Znane pod wieloma nazwami, tutaj jako pyzdry. Farsz wieprzowy z wędzonką, podawane na modrej kapuście i okraszone zeszkloną cebulką.

  • śląskie niebo 62

    Jedno z najbardziej charakterystycznych dań dawnego Dolnego Śląska, znajdujące się na oficjalnej Liście Produktów Tradycyjnych. Duszona wieprzowina w sosie z dodatkiem suszonych owoców i laską cynamonu. Podawane z kluskami śląskimi i modrą kapustą.

  • rolada karkonoska 62

    Mięso wieprzowe zawinięte z pieczarkami, jajkiem i boczkiem, obsmażone na tłuszczu następnie duszone w bulionie, podawana w sosie własnym z kluskami śląskimi i modrą kapustą.

  • cytrynówka 50 ml 16

    Likier idealny zarówno po pracy jak i po obiedzie, cytrynówka robiona przez nas.

dania główne

  • Pierś z kurczaka 54

    złGrillowany filet sous - vide(250g),sałatka z buraczków iświeże warzywa (150g)ziemniaki pieczone (150g).

  • pierogi tradycyjne 45

    8 pierogów z serem i ziemniakami, podawane z okrasą / 450g

  • Glazurowane żeberka 65

    Żebra wieprzowe (500g)marynowane w autorskiej marynacie z dodatkiem goździków ,pieczone i glazurowane w sosie BBQ. Podawane z pieczonymi ziemniakami (150g) i kapustą zasmażaną (150g).

  • Placki z gulaszem 55

    Placki ziemniaczane (300g) polanegulaszem wieprzowym (300g),kwaśna śmietana. Podawane zsałatką z buraczków(100g).

  • golonka wieprzowa 65

    Golonka (550g) wolno pieczona w dochówce naszego pieca opalanego drewnem, ziemniaki pieczone (150g), kapusta zasmażana i musztarda.

  • schab w panierce 53

    Tradycyjny sznycel wieprzowy w bułce tartej, podawany z pieczonymi ziemniakami oraz kapustą zasmażaną.

  • Smażony Syr 48

    Bardzo popularny u naszych południowych sąsiadów, żółty ser w panierce z bułki tartej oraz przypraw, bukiet surówek frytki, oraz sos tatarski.

  • Łosoś pieczony 69

    Pieczony płat z łososia (250g),podawany z sałatką ze świeżych warzyw (100g) frytkami (150g) oraz cytryną.

  • naleśniki z wiśniami 46

    zł3 naleśniki z serem i gorącymi wiśniami, orzechy karmelizowane i bita śmietana / 450 g

  • kotlety jaglano - buraczane 45

    3 kotlety (360g) podawane z sałatką ze świeżych warzyw(200g) oraz ziemniakami pieczonymi (150g)

zupy

300 ML

  • Pomidorowa z makaronem 24

    Tradycyjna zupa pomidorowa na bazie rosołu mięsnego.

  • Cebulowa z grzankami 29

    Zupa podawana z grzankami zapieczonymi z oscypkiem.

  • Żurek w chlebie 29

    Podawany z białą kiełbasą,boczkiem ziemniakami, oraz jajkiem a chleb wypiekamy sami;)

deski XXL

  • deska rodzinna 129

    Grillowana pierś z kurczaka, smażony ser, schab z grilla, ziemniaki pieczone, bukiet surówek, sos czosnkowy.

  • deska sztygara 199

    “Śląskie Niebo”, golonka wieprzowa, żeberka wieprzowe, gulasz wieprzowy ze śmietaną, kluski śląskie, ziemniaki pieczone, bukiet surówek, musztarda, sos pieczeniowy na bazie owoców suszonych.

burgery

  • Klasyk 49

    Bułka maślana naszego wypieku, wołowina, cheddar, ogórek kiszony, pomidor, sałata, cebula i sos. Podawany z frytkami.

  • czeski film 49

    Bułka maślana naszego wypieku, wołowina, panierowany smażony ser, ogórek kiszony, pomidor, sałata i sos. Podawany z frytkami.

  • burger sztolnia 47

    Bułka maślana naszego wypieku, sos, grillowany kurczak oraz camembert, pomidor, rucola i sos wiśniowy. Podawany z frytkami.

  • jaglany 44

    Bułka własnego wypieku, sałata, pomidor, kotlet jaglano‐buraczany, cebula czerwona, cheddar. Podawany z frytkami

makarony

  • Spaghetti z krewetkami 56

    Makaron spaghetti, sos serowo-śmietanowy z pomidorami San Marzano, krewetki (5szt) smażone na oliwie czosnkowej, całość posypana serem grana padano / 450 g

  • Spaghetti Carbonara 51

    Makaron spaghetti, guanciale, żółtko, grana padano. Posypane pieprzem i serem grana padano. (Uwaga! Danie o wyrazistym słonym smaku)

  • Penne Toscania 49

    Makaron penne, kurczak, pieczarka, sos śmietanowy serowy, całość posypana serem grana padano i pieprzem młotkowanym.

sałatki

  • Cezar 44

    Sałata, pomidor, ogórek, czerwona cebula, kurczak, sos, grzanki, grana padano.

  • Sałatka z oscypkiem 44

    Grillowany oscypek, winogrona, sałata, orzech włoski, rucola, żurawina oraz dressing. / 450 g

dania dla dzieci

  • Nuggetsy z kurczaka 32

    Nuggetsy (100g) podawane z frytkami (100g), ketchupem i świeżymi warzywami/ 250 g

  • Placuszki ziemniaczane 26

    Podawane ze śmietaną i cukrem (2 szt.)

  • naleśniki z nutellą 32

    2 naleśniki z nutellą, posypane cukrem pudrem. Podawane z bitą śmietaną.

desery

U nas nie ma miejsca na mrożonki z hurtowni, stawiamy na produkty własne, dlatego wszystkie desery są robione od podstaw przez nas.

  • brownie 27

    Podawane z gałką lodów, sosem wiśniowym i bitą śmietaną.

  • Szarlotka "Sztygara" 28

    Podawana z gałką lodów oraz bitą śmietaną.

  • pucharek lodowy 27

    3 gałki lodów waniliowych, bita śmietana i gorący mus wiśniowy.

napoje zimne

  • pepsi/7 up/ mirinda 10

    200 ml

  • Soki Toma 10

    Pomarańcz / jabłko /czarna porzeczka 200 ml

  • Woda gaz. / niegaz 7

    250 ml

  • dzbanek wody 22

    Podawana z owocami oraz miętą, 1000 ml

  • dzbanek lemoniady 35

    500 ml

  • Wyciskany sok z pomarańczy 18

    200 ml

piwa

BECZKOWE

  • Kozel 500 ml 17
  • Kozel 300 ml 12

butelkowe 500 ml

  • Tyskie 13
  • Książęce Pszeniczne 14
  • Kozel Ciemny 14
  • Pilsner Urquell 20

bezalkoholowe 500 ml

  • Kozel free 14
  • Lech free limonka mięta 14
  • Lech free yuzu pomelo 14

piwo kraftowe 500 ml

  • Wędrówki górskie - pils 18
  • Wędrówki górskie z kraftem - IPA 20
  • Wędrówki górskie Nocą - Ciemny lager korzenny 22

NApoje Ciepłe

kawa

  • Espresso 12
  • Espresso doppio 15
  • kawa 13
  • kawa z mlekiem 15
  • caffe latte 15
  • cappucciono 15

herbata

  • Herbata Sir Williams 14

    Czarna, zielona, owocowa.

  • zimowa 25

    Czarna herbata z dodatkiem anyżu, cynamonu, syropu malinowego, imbiru, miodu oraz pomarańczy

Drinki

  • aperol spritz /300 ml 31

    Prosecco, woda gazowana, aperol, pomarańcza, mięta, lód.

  • mojito 30

    Rum, cukier trzcinowy, limonka, mięta, woda gazowana, lód.

  • hugo spritz /300 ml 29

    Prosecco, woda gazowana, syrop z kwiatu czarnego bzu, limonka, mięta, lód.

  • cuba libre 28

    Rum, pepsi, limonka, lód

  • martini 7UP/300 ml 26

    Marini, 7 up, sok z limonki, lód, mięta.

  • wino grzane /200 ml 24

    Pomarańcza, goździki.

  • jack daniels 16

    50 ml

  • chivas 20

    50 ml

  • wódka bocian 12

    50 m

wina

150 ml  / 750 ml

białe

  • Opal Ridge Semillon 18/80

    wytrawne

  • Chevalier de Bayadr Gascone 18/80

    pół wytrawne

  • Burg Layer Bacchu 18/80

    pół słodkie

  • Muscat d’Alexandrie 18/85

    słodkie

Czerwone

  • Terruno 18/85

    wytrawne

  • Cabernet Sauvignon 18/85

    pół wytrawne

  • Chevalier de Bayard 20/90

    pół słodkie

  • Charme de Jeunesse 18/80

    słodkie