Nasze menu
dania kuchni karkonoskiej
Karkonosze zamieszkiwali górnicy, którzy nie jedli wystawnie, ale za to do syta! Kuchnia była prosta i bazowała na lokalnych składnikach. W 1826 r. Lwówecki aptekarz zebrał ponad 200 przepisów i wydał książkę pt. “Śląska Książka Kucharska”, która niedawno doczekała się tłumaczenia na polski. Między innymi na jej podstawie powstało poniższe menu. Zapraszamy do odkrywania smaku Karkonoszy w Sztolni!
-
Karkonoskie Kyselo 29
Zupa na bazie suszonych grzybów, zakwasie chlebowym, z dodatkiem kminku oraz jajecznicy. Kiedyś mawiano, że tutejszy chłop wiedział, że jest niedziela, ponieważ 19 raz w tym tygodniu je Kyselo:)
-
pyzdry karkonoskie 53
Znane pod wieloma nazwami, tutaj jako pyzdry. Farsz wieprzowy z wędzonką, podawane na modrej kapuście i okraszone zeszkloną cebulką.
-
śląskie niebo 62
Jedno z najbardziej charakterystycznych dań dawnego Dolnego Śląska, znajdujące się na oficjalnej Liście Produktów Tradycyjnych. Duszona wieprzowina w sosie z dodatkiem suszonych owoców i laską cynamonu. Podawane z kluskami śląskimi i modrą kapustą.
-
rolada karkonoska 62
Mięso wieprzowe zawinięte z pieczarkami, jajkiem i boczkiem, obsmażone na tłuszczu następnie duszone w bulionie, podawana w sosie własnym z kluskami śląskimi i modrą kapustą.
-
cytrynówka 50 ml 16
Likier idealny zarówno po pracy jak i po obiedzie, cytrynówka robiona przez nas.
dania główne
-
Pierś z kurczaka 54
złGrillowany filet sous - vide(250g),sałatka z buraczków iświeże warzywa (150g)ziemniaki pieczone (150g).
-
pierogi tradycyjne 45
8 pierogów z serem i ziemniakami, podawane z okrasą / 450g
-
Glazurowane żeberka 65
Żebra wieprzowe (500g)marynowane w autorskiej marynacie z dodatkiem goździków ,pieczone i glazurowane w sosie BBQ. Podawane z pieczonymi ziemniakami (150g) i kapustą zasmażaną (150g).
-
Placki z gulaszem 55
Placki ziemniaczane (300g) polanegulaszem wieprzowym (300g),kwaśna śmietana. Podawane zsałatką z buraczków(100g).
-
golonka wieprzowa 65
Golonka (550g) wolno pieczona w dochówce naszego pieca opalanego drewnem, ziemniaki pieczone (150g), kapusta zasmażana i musztarda.
-
schab w panierce 53
Tradycyjny sznycel wieprzowy w bułce tartej, podawany z pieczonymi ziemniakami oraz kapustą zasmażaną.
-
Smażony Syr 48
Bardzo popularny u naszych południowych sąsiadów, żółty ser w panierce z bułki tartej oraz przypraw, bukiet surówek frytki, oraz sos tatarski.
-
Łosoś pieczony 69
Pieczony płat z łososia (250g),podawany z sałatką ze świeżych warzyw (100g) frytkami (150g) oraz cytryną.
-
naleśniki z wiśniami 46
zł3 naleśniki z serem i gorącymi wiśniami, orzechy karmelizowane i bita śmietana / 450 g
-
kotlety jaglano - buraczane 45
3 kotlety (360g) podawane z sałatką ze świeżych warzyw(200g) oraz ziemniakami pieczonymi (150g)
zupy
300 ML
-
Pomidorowa z makaronem 24
Tradycyjna zupa pomidorowa na bazie rosołu mięsnego.
-
Cebulowa z grzankami 29
Zupa podawana z grzankami zapieczonymi z oscypkiem.
-
Żurek w chlebie 29
Podawany z białą kiełbasą,boczkiem ziemniakami, oraz jajkiem a chleb wypiekamy sami;)
deski XXL
-
deska rodzinna 129
Grillowana pierś z kurczaka, smażony ser, schab z grilla, ziemniaki pieczone, bukiet surówek, sos czosnkowy.
-
deska sztygara 199
“Śląskie Niebo”, golonka wieprzowa, żeberka wieprzowe, gulasz wieprzowy ze śmietaną, kluski śląskie, ziemniaki pieczone, bukiet surówek, musztarda, sos pieczeniowy na bazie owoców suszonych.
burgery
-
Klasyk 49
Bułka maślana naszego wypieku, wołowina, cheddar, ogórek kiszony, pomidor, sałata, cebula i sos. Podawany z frytkami.
-
czeski film 49
Bułka maślana naszego wypieku, wołowina, panierowany smażony ser, ogórek kiszony, pomidor, sałata i sos. Podawany z frytkami.
-
burger sztolnia 47
Bułka maślana naszego wypieku, sos, grillowany kurczak oraz camembert, pomidor, rucola i sos wiśniowy. Podawany z frytkami.
-
jaglany 44
Bułka własnego wypieku, sałata, pomidor, kotlet jaglano‐buraczany, cebula czerwona, cheddar. Podawany z frytkami
makarony
-
Spaghetti z krewetkami 56
Makaron spaghetti, sos serowo-śmietanowy z pomidorami San Marzano, krewetki (5szt) smażone na oliwie czosnkowej, całość posypana serem grana padano / 450 g
-
Spaghetti Carbonara 51
Makaron spaghetti, guanciale, żółtko, grana padano. Posypane pieprzem i serem grana padano. (Uwaga! Danie o wyrazistym słonym smaku)
-
Penne Toscania 49
Makaron penne, kurczak, pieczarka, sos śmietanowy serowy, całość posypana serem grana padano i pieprzem młotkowanym.
sałatki
-
Cezar 44
Sałata, pomidor, ogórek, czerwona cebula, kurczak, sos, grzanki, grana padano.
-
Sałatka z oscypkiem 44
Grillowany oscypek, winogrona, sałata, orzech włoski, rucola, żurawina oraz dressing. / 450 g
dania dla dzieci
-
Nuggetsy z kurczaka 32
Nuggetsy (100g) podawane z frytkami (100g), ketchupem i świeżymi warzywami/ 250 g
-
Placuszki ziemniaczane 26
Podawane ze śmietaną i cukrem (2 szt.)
-
naleśniki z nutellą 32
2 naleśniki z nutellą, posypane cukrem pudrem. Podawane z bitą śmietaną.
desery
U nas nie ma miejsca na mrożonki z hurtowni, stawiamy na produkty własne, dlatego wszystkie desery są robione od podstaw przez nas.
-
brownie 27
Podawane z gałką lodów, sosem wiśniowym i bitą śmietaną.
-
Szarlotka "Sztygara" 28
Podawana z gałką lodów oraz bitą śmietaną.
-
pucharek lodowy 27
3 gałki lodów waniliowych, bita śmietana i gorący mus wiśniowy.
napoje zimne
-
pepsi/7 up/ mirinda 10
200 ml
-
Soki Toma 10
Pomarańcz / jabłko /czarna porzeczka 200 ml
-
Woda gaz. / niegaz 7
250 ml
-
dzbanek wody 22
Podawana z owocami oraz miętą, 1000 ml
-
dzbanek lemoniady 35
500 ml
-
Wyciskany sok z pomarańczy 18
200 ml
piwa
BECZKOWE
-
Kozel 500 ml 17
-
Kozel 300 ml 12
butelkowe 500 ml
-
Tyskie 13
-
Książęce Pszeniczne 14
-
Kozel Ciemny 14
-
Pilsner Urquell 20
bezalkoholowe 500 ml
-
Kozel free 14
-
Lech free limonka mięta 14
-
Lech free yuzu pomelo 14
piwo kraftowe 500 ml
-
Wędrówki górskie - pils 18
-
Wędrówki górskie z kraftem - IPA 20
-
Wędrówki górskie Nocą - Ciemny lager korzenny 22
NApoje Ciepłe
kawa
-
Espresso 12
-
Espresso doppio 15
-
kawa 13
-
kawa z mlekiem 15
-
caffe latte 15
-
cappucciono 15
herbata
-
Herbata Sir Williams 14
Czarna, zielona, owocowa.
-
zimowa 25
Czarna herbata z dodatkiem anyżu, cynamonu, syropu malinowego, imbiru, miodu oraz pomarańczy
Drinki
-
aperol spritz /300 ml 31
Prosecco, woda gazowana, aperol, pomarańcza, mięta, lód.
-
mojito 30
Rum, cukier trzcinowy, limonka, mięta, woda gazowana, lód.
-
hugo spritz /300 ml 29
Prosecco, woda gazowana, syrop z kwiatu czarnego bzu, limonka, mięta, lód.
-
cuba libre 28
Rum, pepsi, limonka, lód
-
martini 7UP/300 ml 26
Marini, 7 up, sok z limonki, lód, mięta.
-
wino grzane /200 ml 24
Pomarańcza, goździki.
-
jack daniels 16
50 ml
-
chivas 20
50 ml
-
wódka bocian 12
50 m
wina
150 ml / 750 ml
białe
-
Opal Ridge Semillon 18/80
wytrawne
-
Chevalier de Bayadr Gascone 18/80
pół wytrawne
-
Burg Layer Bacchu 18/80
pół słodkie
-
Muscat d’Alexandrie 18/85
słodkie
Czerwone
-
Terruno 18/85
wytrawne
-
Cabernet Sauvignon 18/85
pół wytrawne
-
Chevalier de Bayard 20/90
pół słodkie
-
Charme de Jeunesse 18/80
słodkie