logo restauracja sztolnia
Edit Content
logo restauracja sztolnia

Godziny otwarcia

Nasze menu

dania kuchni karkonoskiej

Karkonosze zamieszkiwali górnicy, którzy nie jedli wystawnie, ale za to do syta! Kuchnia była prosta i bazowała na lokalnych składnikach. W 1826 r. Lwówecki aptekarz zebrał ponad 200 przepisów i wydał książkę pt. “Śląska Książka Kucharska”, która niedawno doczekała się tłumaczenia na polski. Między innymi na jej podstawie powstało poniższe menu. Zapraszamy do odkrywania smaku Karkonoszy w Sztolni!

  • Karkonoskie Kyselo 29

    Zupa na bazie suszonych grzybów, zakwasie chlebowym, z dodatkiem kminku oraz jajecznicy. Kiedyś mawiano, że tutejszy chłop wiedział, że jest niedziela, ponieważ 19 raz w tym tygodniu je Kyselo:)

  • pyzdry karkonoskie 53

    Znane pod wieloma nazwami, tutaj jako pyzdry. Farsz wieprzowy z wędzonką, podawane na modrej kapuście i okraszone zeszkloną cebulką.

  • śląskie niebo 62

    Jedno z najbardziej charakterystycznych dań dawnego Dolnego Śląska, znajdujące się na oficjalnej Liście Produktów Tradycyjnych. Duszona wieprzowina w sosie z dodatkiem suszonych owoców i laską cynamonu. Podawane z kluskami śląskimi i modrą kapustą.

  • rolada karkonoska 62

    Mięso wieprzowe zawinięte z pieczarkami, jajkiem i boczkiem, obsmażone na tłuszczu następnie duszone w bulionie, podawana w sosie własnym z kluskami śląskimi i modrą kapustą.

  • cytrynówka 50 ml 16

    Likier idealny zarówno po pracy jak i po obiedzie, cytrynówka robiona przez nas.

PRZYSTAWKI

  • tATAR wOŁOWY 28

    Tatar wołowy (100g), żółtko, ogórek kiszony, cebula, szczypiorek, grzanki.

  • Grzanki z Oscypkiem 16

    3 grzanki z oscypkiem, podawane z żurawiną.

dania główne

  • Pierś z kurczaka 54

    Grillowany filet sous - vide (250g), surówka z marchewki (150g), ziemniaki w mundurkach (200g)..

  • pierogi tradycyjne 45

    8 pierogów z serem i ziemniakami, podawane z okrasą / 450g

  • Glazurowane żeberka 65

    Żebra wieprzowe (500g)marynowane w autorskiej marynacie z dodatkiem goździków, pieczone i glazurowane w sosie BBQ. Podawane z młodymi ziemniakami w mundurkach (150g) i młodą kapustą zasmażaną (150g).

  • Placki z gulaszem 55

    Placki ziemniaczane (300g) polane gulaszem wieprzowym (250g), kwaśna śmietana, posypane koperkiem. Podawane z ogórkiem kiszonym (100g).

  • golonka wieprzowa 65

    Golonka (550g) wolno pieczona w dochówce naszego pieca opalanego drewnem, ziemniaki pieczone (150g), młoda kapusta zasmażana i musztarda.

  • schab w panierce 53

    Tradycyjny sznycel wieprzowy (250g) w bułce tartej, podawany z młodymi ziemniakami oraz mizerią.

  • Smażony Syr 51

    Bardzo popularny u naszych południowych sąsiadów, żółty ser w panierce (250g), ziemniaki pieczone (150g), świeże warzywa (150g), sos tatarski i żurawina.

  • Łosoś pieczony 69

    Pieczony płat z łososia (200g), podawany z sałatką ze świeżych warzyw z sosem vinegret (150g) , młodymi ziemniaczkami w mundurkach (150g) oraz cytryną.

  • naleśniki z wiśniami 46

    3 naleśniki z serem i gorącymi wiśniami, orzechy karmelizowane i bita śmietana / 450 g

  • kotlety jaglano - buraczane 49

    3 kotlety (360g) podawane z sałatką ze świeżych warzyw(200g) oraz ziemniakami gotowanymi (150g)

zupy

300 ML

deski XXL

  • deska rodzinna 129

    Grillowana pierś z kurczaka (250g), smażony ser (250g), schab z grilla (250g), ziemniaki pieczone (250g), bukiet surówek (300g), sos czosnkowy.

burgery

  • Klasyk 49

    Bułka maślana naszego wypieku, wołowina, cheddar, ogórek kiszony, pomidor, sałata, cebula i sos. Podawany z frytkami.

  • czeski film 49

    Bułka maślana naszego wypieku, wołowina, panierowany smażony ser, ogórek kiszony, pomidor, sałata i sos. Podawany z frytkami.

  • burger sztolnia 47

    Bułka maślana naszego wypieku, sos, grillowany kurczak oraz camembert, pomidor, rucola i sos wiśniowy. Podawany z frytkami.

  • jaglany 44

    Bułka własnego wypieku, sałata, pomidor, kotlet jaglano‐buraczany, cebula czerwona, cheddar. Podawany z frytkami

  • Sos Serowy 8

    Polecamy do każdego burgera sos serowy do samodzielnego polania (100 ml)

makarony

sałatki

dania dla dzieci

  • Stripsy z kurczaka 33

    Stripsy (100g) podawane z frytkami (100g), ketchupem i surówką z marchewki/ 250 g

  • Placuszki ziemniaczane 26

    Podawane ze śmietaną i cukrem (2 szt.)

  • naleśniki z nutellą/dżemem 33

    2 naleśniki z nutellą/dżemem, posypane cukrem pudrem. Podawane z bitą śmietaną i owocami (250g).

  • Frytki z ketchupem 16

    150 g

desery

U nas nie ma miejsca na mrożonki z hurtowni, stawiamy na produkty własne, dlatego wszystkie desery są robione od podstaw przez nas.

napoje zimne

  • pepsi/7 up/ mirinda 10

    200 ml

  • Soki Toma 10

    Pomarańcz / jabłko /czarna porzeczka 200 ml

  • Woda gaz. / niegaz 7

    250 ml

  • dzbanek wody 22

    Podawana z owocami oraz miętą, 1000 ml

  • dzbanek lemoniady 35

    500 ml

  • Wyciskany sok z pomarańczy 18

    200 ml

  • Kawa mrożona 22

    200 ml

piwa

BECZKOWE

butelkowe 500 ml

  • Tyskie 15
  • Książęce Pszeniczne 15
  • Kozel Ciemny 15
  • Pilsner Urquell 20

bezalkoholowe 500 ml

  • Kozel free 15
  • Lech free smakowy 15

piwo kraftowe 500 ml

NApoje Ciepłe

kawa

  • Espresso 12
  • Espresso doppio 15
  • kawa 13
  • kawa z mlekiem 15
  • caffe latte 15
  • cappucciono 15

herbata

Drinki

wina

150 ml  / 750 ml

białe

  • Opal Ridge Semillon 18/80

    wytrawne

  • Chevalier de Bayadr Gascone 18/80

    pół wytrawne

  • Burg Layer Bacchus 18/85

    pół słodkie

  • Muscat d’Alexandrie 18/85

    słodkie

Czerwone

  • Terruno 18/85

    wytrawne

  • Cabernet Sauvignon 18/85

    pół wytrawne

  • Chevalier de Bayard 20/90

    pół słodkie

  • Charme de Jeunesse 18/80

    słodkie